2011. aasta tõi aktiivse elamispindadearenduse

Aasta lõpp on sobilik aeg teha kokkuvõtteid muuhulgas ka kinnisvaraturul toimunu kohta. Käesoleva aasta kolm olulisemat sündmust elamispindadeturul olid euro tulek, uute korterite turu suur aktiivsus ja ehitushindade oluline kallinemine. Järgmiseks 2012. aastaks tehtavad kolm peamist pronoosi näevad ette uute korterite pakkumise vähenemist, finantseerimistingimuste keerukamaks muutumist ja üürituru laienemist.

Aasta esimene päev tõi tänaseks juba unustustehõlma vajunud Eesti krooni asemele uue raha. Euro oli ja on siiani tegur, millele rahaliidu raskustele vaatamata oodatakse Eesti majandusele stabiliseerivat ja kindlustunnet süstivat mõju.

Kinnisvaraturu seisukohast vaadatuna oodati eurolt imetegusid, mis reaalsusega paremas kontaktis olevate inimeste arvamustega kooskõlas ikkagi tulemata jäid. Siiski võib öelda, et aasta esimeseks kaheks kuuks kinnisvaraturg tardus ja jäi ootama, mis euro saabumise järel juhtub. Midagi olulist ei juhtunud ja märtsi teisest poolest kulges kinnisvaratehingute elu endist suhteliselt positiivset rada pidi edasi.

Teine oluline sündmus või ehk pigem sündmuste ahel oli massiline uute korterite turule tulemine. Uusi projekte tuli pakkumisse pea iganädalaselt. Kokku paisati 2011. a. jooksul Tallinnas müüki projekte enam kui 1000 uue korteriga. See suurendas pakkumist ja avardas koduotsijate võimalusi oluliselt.

Kolmanda olulise sündmusena tuleb mainida ehitushinna kiiret kasvu. Ehitushinnad on 2011. a. lõpuks juba jõudnud kõrgustesse, mida peame võrdlema seljataha jäänud ehitus- ja kinnisvarabuumi tipphindadega. Liigsetesse kõrgustesse kihutanud ehitushind viib paraku ehitustellimuste vähenemisele. Selle pikemaid järelmeid näeme eelolevatel aastatel.

Toimunu juurest tuleviku suunal vaadates ja prognooside juurde tulles tulebki mainida, et kõrgele tõusnud ehitushinnad on üks kindel tegur, mis vähendab uuel aastal müükitulevate elamispindade arvu kuni 50%. Kõrge ehitushind nõuaks kõrgemaid ostu-müügihindasid, kuid hinnatõusu ei võta nõrk nõudlus vastu.

Teine oluline 2012. a. kinnisvaraturu tegur on finantseerimistingimuste keerukamaks muutumine nii kinnisvaraarendajatele kui kinnisvaraostjatele. Eurokriis jätab meie ellu oma jälje – laenuintresside tõus on suhteliselt tõenäoline ja see muudab laenamise kallimaks.

Kõrgete ehitushindade ja kallinevate laenuintresside ning mitte liiga tugeva nõudluse loogiline tulemus on üürituru laienemine. Kui inimestel on raskem elamispinda osta selle hinna ja kallinenud laenamise tõttu, siis on nende inimeste üüriturule siirdumine igati eeldatav tulemus. Üürituru laienemine tähendab eelkõige potentsiaalsete üürnike arvu laienemist, mis võib ajutist tõstvat mõju avaldada üürihindadele. Hindu võiks aja jooksul tasakaalustada aegamisi suurenev üürikorterite arv.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et elamispindade turu arengud 2011. a. on suutnud eirata Lõuna-Euroopast tulevat kriisihõngu. Peamine turuindikaator ehk kinnisvaratehingute arv on püsinud suhteliselt tugeval tasemel. Eeldades mõningaid negatiivseid tegureid, mis puudutavad eelkõige elamispindade ostu-müügiturgu võib prognoosida, et järgnev 2012. a. saab olema samuti suhteliselt aktiivne aasta.

Kas soovid värsket kinnisvarainfot meilile?

Sisesta e-posti aadress ja ole kursis kinnisvaraturu liikumistega!

Kinnisvarakoolis järgmisena:

23.04.2024 Detailplaneeringute koostamine ja menetlemine