2013. aasta parimad ehitised ja nutikaimad energialahendused saavad täna auhinnad

Täna kell 15 antakse Tartu raekoja saalis üle auhinnad konkursside “Parim ehitis 2013” ja “Nutikas energialahendus 2013” võitjatele.

Parim ehitis 2013

Uute kortermajade alagrupis võitis Haava tänava kortermajade grupp (A. Haava tn 22, 24 ja 26) terviklahenduse eest, kus arhitektuurset kvaliteeti väärtustab ka heatasemeline ehitus ning terviklik väliruum, kujundades ühtse, täisväärtusliku linnaliku ansambli.

Samas kategoorias märkis žürii ära korterelamud Kauna tn 40 (traditsiooniliste, miljööpiirkonnale omaste elementide ja kaasaegsete arhitektuurivõtete oskuslik ühendamine), Nõva tn 9 (minimalistlik, julge betoonikasutus ning keskkonda hästi sobiv, paneelelamute ja eramajade piirkondasid ühendav lahendus) ja Vanemuise tn 45 (hästi läbimõeldud tehnoloogiatega ja tulevikkusuunatud, omamoodi visionaarne keskkonnateadlik projekt).

Rekonstrueeritud kortermajade alagrupis tunnistati parimaks Anne tn 47 kortermaja, kus kogu hoone on saanud uue ja keskkonnasõbraliku lahenduse (soojustagastusega ventilatsioon), arhitektuur rikastab linnaruumi ning esile tõstmist väärib hoonega terviklikult lahendutud esimese korruse äripinnad.

Lisaks tunnustab žürii täislahendusega rekonstrueerimise ja heade värvilahenduste eest (sh otsaseinte lisakaunistamine) korterelamuid Mõisavahe tn 59, Turu tn 5 ja Vasara tn 31.

Miljööväärtuslikul alal rekonstrueeritud kortermajade hulgast võitis Vallikraavi tn 3 kortermaja, kus taastatud on hoolikalt kõik ajaloolised detailid (sh laemaalingud) ning saavutatud vanalinna kaitseala kaunistav näide. Lisaks märgiti ära autentselt ja maitsekalt taastatud Lepiku tn 9.

Üksikelamute grupis seekord vähese osalejate arvu tõttu eraldi kategooriat uute ja rekonstrueeritud hoonete jaoks polnud. Parimaks eramuks arvas žürii Elva tn 49, kus rekonstrueerimise käigus on kujundatud täiesti uus, maitseka välisviimistlusega moodne hoone, mis siiski naabruse vanema hoonestusega kenasti sobib.

Ära märgiti ka Elva tn 9, kus Tammelinna miljööalale sobivalt on taastatud väga hästi ja kõrgekvaliteediliselt ajalooline elamu, ja Ööbiku tn 21 – miljööala karmidele nõuetele vastav, kuigi sellest väljapool asuv ning seega olemasolevat väikemajade piirkonda väärtustav hinnaliste detailiderohke rekonstrueeritud eramu.

Uute muude hoonete alagrupis võitis Tartu loodusmaja Lille tn 10, mille innovaatiline lahendus sobitub suurepäraselt olemasolevasse keskkonda ja täiendab põnevat reljeefi veel põnevama arhitektuuriga, mis pakub elamusi ja kujundab vaheldusrikka ruumi nii interjööris, ümbritsevas pargis kui tänava poolt.

Tunnustust väärib žürii silmis ka Jaama tn 72 lastekodu peremajade grupp, mis loob moodsa, avara ja koduse elukeskkonna elanikele ja seob kogu kompleksi väliruumiga tervikuks. Mõlemad nominendid on arhitektuurivõistluse tulemused.

Rekonstrueeritud muude hoonete alagrupis tunnistati parimaks Vallikraavi tn 9 büroohoone, kus on vaeva nähtud väärtuslike ajalooliste seinamaalingute taastamisega ning kujundatud koos hoone ja sisehooviga vanalinna sobiv tervik.

Veel soovib linnavalitsus tunnustada hea koostöö ja hoolika muinsuskaitselise lahenduse eest Gildi tn 7 // Rüütli tn 11 ärihoone-elamut ja Tartu Ülikooli õppehoonet aadressiga Näituse tn 2.

Nutikas energialahendus 2013

Renoveeritud kortermajadest tunnustas žürii Anne 47 hoonet, kus lisaks fassaadi, sokli ja katuse soojustamisele ja uste-akende väljavahetamisele renoveeriti ka kogu küttesüsteem ning paigaldati korteritesse soojustagastusega ventilatsiooniseadmed. Amortiseerunud rõdupiirded asendati klaaspiiretega ning rõdudele paigaldati avatavad raamideta klaassüsteemid. Kortermaja küttekulud on muutunud umbes poole madalamaks ja kortermaja sisekliima on oluliselt paranenud.

Uutest kortermajadest võitis konkursi Vanemuise 45, kus on kasutusel ainulaadne maasoojuse kasutamise lahendus, mis võimaldab ventilatsiooniõhu eelkütet ja jahutust suure tõhususega tsirkulatsioonipumba abil. Sisuliselt transporditakse suveperioodil õhust võetud soojus maa alla hoiule ja kasutatakse talve jooksul ära. Sajuvett kasutatakse tarbeveena WC-des ja pesumasinates.

Tootmishoonetest tõsteti esile ASi Kroonpress säästlikku paberiladu (Tähe 133). Laohoones aitab energiat säästa kolm topeltustega laadimiskoda, kuhu kaubaauto mahub täies pikkuses sisse. Energiat ruumide valgustuselt võimaldavad säästa automaatkäivituvad LED-valgustid. Laohoone ning ülejäänud hoonekompleksi katusele langenud vihmavesi kogutakse paaki ja suunatakse peale puhastamist tootmisesse.

Avalikest hoonetest kuulutati võitjaks Tartu Loodusmaja (Lille 10). Hoone on projekteeritud ja ehitatud võimalikult energia- ja ressursisäästlikult. Maksimeeritud on päikese soojuse ja valguse kasutamine, et vähendada kulusid kütmisele ja elektrivalgusele. Katuselt kogutud vesi suunatakse mahutisse ja kasutatakse kastmiseks. Hoonel on loodud päikese energia kasutamise valmidus.

Kas soovid värsket kinnisvarainfot meilile?

Sisesta e-posti aadress ja ole kursis kinnisvaraturu liikumistega!

Kinnisvarakoolis järgmisena:

23.04.2024 Detailplaneeringute koostamine ja menetlemine