2015 on kinnisvaraturul uusarenduste aasta

Domus KinnisvaraÜle pika aja tundub kinnisvaraturul olevat harukordne olukord, kus enamus turuosalistest on lähima aasta suhtes valdavalt ühel meelel. Stabiilsus ja rahunemine on peamised märksõnad, mida turuanalüüsidest võib välja lugeda ning vaid vähesed tahavad sellele vastu vaielda. Kinnisvarasektori jaoks on tegemist enneolematu seisundiga, sest senini on harjutud turul rohkem üles-alla kihutama ning stabiilsetes oludes tegutsemine nõuab nüüd omajagu kohanemist.

Ennustamine on teatavasti tänamatu töö ja kahtlemata on täna keeruline hinnata, milliseks lähiaastad kujunevad ning kuidas võib meie majandust ja kinnisvaraturgu mõjutada järgnevatel aastatel näiteks Põhjamaade majanduse liikumise trajektoor või idanaabri tegevus ühes ja teises riigis. Stabiilsuse poolt räägivad aga mitmed faktid: kui tarbijate kindlustunne püsib pikaajalisest keskmisest paremal tasemel ja see annab põhjuse loota nende aktiivseks tegutsemiseks, siis selle nö tasandab ära osa ärisektorite (eelkõige ehitus ja tööstus) madal kindlustunne, kui laenude aluseks olev euribor on jätkuvalt all ja lausa kutsub laenu võtma, siis selle tasandavad ära Eesti Panga uued nõuded eluasemelaenude väljastamisele alates märtsist, millega ohjatakse laenukasvu ja kinnisvara hindade kasvu.

Palkade märkimisväärset hüpet ülespoole 2015. aastal ei julge keegi prognoosida ning kinnisvara hinnad on paari viimase aastaga rabelenud mudast välja, läbinud kiire tõusufaasi ja sellele järgnenud korrektsiooni. Ühesõnaga, eufooriaks põhjust pole, kuid puudub ka põhjus pessimistlike nootide võtmiseks.

Tallinna korterituru uus normaalsus on kuskil 550-650 korteritehingu peal kuus ja hea, kui keskmine hind suudab püsida 1400 €/m2 juures. See, mis aasta alguses võib langeda, tehakse järele kevadel või aasta lõpus. Analüütikute töö kipub kujunema rutiinseks, sest suuri üllatusi ja kõikumisi pakub turg vähe.

Aga aasta päästavad ära uusarendused, mis eelnevast jutust end eriti heidutada ei lase. Juba ehitusvalmis või kohe ehitusse minevad projektid rikastavad rahulikku turgu kõige erinevamate pakkumistega. Õhus on õhkõrna ülepakkumise lõhna ja see sunnib arendajaid pingutama eristumise suunas, mistõttu aasta toob juurde põnevat arhitektuuri ja sisekujundust, kõige erinevamates asukohtades olevaid pakkumisi, nutikat turundust ja atraktiivseid kampaaniaid.

Hea aasta tuleb reklaamifirmadele, kes aitavad objekte senist rohkem turundada ja laialivalguvat sisu paketeerida ning kinnisvarafirmadele, kes hindavad kainelt turuolukorda ning rakendavad müügi tulemuslikkusesse kogu oma kogemuste ja oskuste arsenali. Uute kodude ostuhuvilistele terendab vähemalt Tallinnas ja Tartus hea aasta, kus valikut on lähtuvalt rahakoti paksusest piisavalt ning pakkumine muutub üha mitmekesisemaks.


Artikli allikas on
Domus Kinnisvara blogi.
Domus Kinnisvara
Kas soovid värsket kinnisvarainfot meilile?

Sisesta e-posti aadress ja ole kursis kinnisvaraturu liikumistega!

Kinnisvarakoolis järgmisena:

23.04.2024 Detailplaneeringute koostamine ja menetlemine