1000-kroonise ruutmeetrihinnaga krundiostja valikuvõimalused

Tänasel maaturul Tallinnas ja selle vahetus läheduses on maagiliseks krundi ruutmeetri hinnapiiriks kujunenud 1000 krooni. Krundi 1000-kroonine ruutmeetrihind on hinnatase, mille eest on võimalik osta hea krunt soodsas asukohas.

Järgnevalt on võrreldud kolme piirkonda, kus igal oma head ja vead. Nendeks piirkondadeks on Kakumäe, Viimsi ja Nõmme.

1000 kroonise ruutmeetri hinnaga on Viimsis võimalik leida kuni 1500 ruutmeetrine kommunikatsioonidega varustatud krunt, mis asub merele suhteliselt lähedal. Suuremate kruntide ühe ruutmeetri hind kahaneb, sest ostja jälgib absoluutnumbris esitatavat lõppsummat. Viimsi on olnud ajast aega populaarne elamupiirkond, kus suurem kinnisvara hinnatõus tänaseks on juba toimunud.

Viimsi nõrgema külje pealt tuleb välja tuua kõrghaljastuse vahelduvus – igale krundile seda alati ei jätku. Samuti on Viimsi kesklinnast kaugemal, mis suurendab transpordile minevat aega ja kulutusi. Tallinnast Viimsi suunal on väiksem valik kaubandus- ja teeninduskeskusi, mis sunnivada vajaminevat vahel kaugemalt otsima.

Viimsi kruntide ruutmeetri maksimaalne hind on 1200 krooni. Erandlikel juhtudel ka kuni 1400 krooni ruutmeetri eest.

Nõmme kruntide suuruseks on 800-2500 ruutmeetrit.

Maatükkide pakkumine Nõmmel on märkimisväärselt madal. Piirkonna prestii_ikas staatus hoiab nõudlust aga pidevalt kõrgel tasemel. See on mõnel puhul Nõmme kruntide hinnad viinud kuni 1300-1400 kroonise ruutmeetrihinnani. Reaalset makstavat lõpphinda võib suurendada krundil olemasolev maja, mis uue ehitamiseks lammutatakse.

Nõmme vaieldamatu eelis on piirkonna hea ja turvaline maine. Samuti on kõrghaljastus kogu linnaosas olemas.

Miinusmärgi pool on Nõmme vahelduva kvaliteediga hoonestus – uhiuue ja kõige kaasaegsema maja naaber võib olla hütt, kus viimati remonti tehti aastakümneid tagasi. Selline vana hoonestus võib mõjuda negatiivselt ümbruskonna kinnisvara turuväärtusele.

Nõmme puudus on ka ruumipuudus kaasaegse elamurajooni arendamiseks, mis oleks ühtne stiililt, kvaliteedilt ja samuti elanikkonnalt. Ainus erand on Veskimöldre elamurajoon, kuid see jääb siin vaadeldavast hinnatasemest allapoole.

Kolmanda piirkonnana on vaadeldud Kakumäe piirkonda, mille populaarsus on viimase paari aasta jooksul püstloodis tõususuunas läinud. Kakumäe jääb üldiselt kruntide 1000-kroonisest ruutmeetrihinnast allapoole. Siiski on Kakumäel ka kõrgemas klassis krunte.

Veel on müügis viimased krundid Kammelja elamurajoonis, kus suurte (2300-3400 m²) kruntide ruutmeetrihind on kuni 1300 krooni. Hiljuti taasalgas aktiivne tegevus müügihitiks kujuneda tõotavas Merirahu elamurajoonis, mille arendamise esimene etapp lõppeb 2004. aastal.

Merirahu elamurajooni hinnatase küll ületab piirkonna konkureerivaid projekte. Samas on 49 müügis oleva krundi juures välja arendatud kõik kommunikatsioonid ja teed. Piirkonna küte põhineb tsentraalsel gaasikatlamajal, mis võimaldab olulist kokkuhoidu tulevaste halduskulude pealt. Täiendavalt on Merirahu unikaalne omadus merevaade igast majast, mis tuleneb avarast planeeringust – elamukrundid moodustavad rajooni kogupindalast vähem kui 40%.

Oma eripärana on Merirahu kruntide puhul liitumised kommunikatsioonidega juba krundi hinna sees ning ostja täiendavaid kulusid kandma ei pea. Tavapäraselt on uuselamurajoonide puhul tasu kommunikatsioonidega liitumise eest 100000-250000 krooni.

Merirahu krundid on suurusega 1200-1900 ruutmeetrit. Elamurajooni märksõnadeks on turvalisus ja privaatsus, mida pakuvad aiaga piiratud territoorium ning piisava suurusega krundid.

Kakumäe piirkonna kasuks räägivad palju ümbruskonnas olevad kaubandus-, teenindus- ja vaba aega veeta võimaldavad keskused ning sportimisvõimalused. Viimaseid on lähiajal piirkonda veelgi juurde tulemas. Merirahu arendamise teise etappi kuulub ka privaatse jahisadama rajamine, mille esimesi konstruktsioone võib juba täna näha. Suur Kakumäe piirkonna eelis on lähedus kesklinnale. 8-kilomeetrine autosõit kesklinna võtab aega vaid loetud minutid.

Kruntide hinnatõus on Kakumäel olnud senini Nõmmest ja Viimsist aeglasem. See tähendab, et Kakumäe peidab endas piisavalt potentsiaali lähitulevikus kinnisvarasse investeerimise seisukohast.

1000-kroonise ruutmeetrihinnaga krundiostjal tasub enne ostuotsust läbi kaaluda erinevad piirkonnad. Väga oluline on hinnata erinevate piirkondade tulevikupotentsiaali ning seda, millisel tasemel väljaarendatud projekti konkreetse hinna eest siiski pakutakse.

Kas soovid värsket kinnisvarainfot meilile?

Sisesta e-posti aadress ja ole kursis kinnisvaraturu liikumistega!

Kinnisvarakoolis järgmisena:

23.04.2024 Korteriühistu põhikirja ja kodukorra koostamine