2011 III kvartali turuülevaade

Ühinenud Kinnisvarakonsultandid ja Adaur Grupp on kokku pannud Tallinna 2011.a. 3. kvartali turuülevaate. Järgneb ülevaate kommentaar.

Tallinna korteriomandite müügitehingute arv ületas kolmandas kvartalis esimest korda sellel aastal eelmise aasta vastavat näitajat. Alates augustist on Tallinnas toimunud igakuiselt üle 500 korteriomandi müügitehingu, mis on meie hinnangul hea näitaja. Tuleb unustada kunagised anomaaliad ning lähtuda uutest tasemetest. Arvame, et kuu keskmine müügitehingute arv 500 ongi praeguses olukorras number, millest  parem tulemus on juba väga hea.

Müügitehingute keskmine hinnatase on jätkanud vaikset kasvu jõudes septembris juba üle 1100 €/m2.

Keerulisem on olukord uute korterite müügil, kus müükide arv on pigem stabiilne, ca 40…60 tehingut kuus, kuid pakkumine võrreldes aastatagusega on oluliselt suurem. Seoses sellega on pikenenud projektide müügiperioodid ja aastalõpu sooduspakkumised on juba alanud.

Üürituru aktiivsuse taga ei ole mitte ainult tavapärane (üli)koolide algusaeg ja sellest tulenev suurem nõudlus, vaid ka nn laulva revolutsiooni põlvkonna täiskasvanuikka jõudmine. Seoses sellega on tavapärasest suurem hulk noori liikunud nii ülikoolidesse, kui tööle ja alustanud iseseisvat elu ning vastupidiselt Lõuna-Euroopale soovivad enamus siinseid noori elada omaette.

Noortel puuduvad vahendid elamispinna ostmiseks ja suurem hulk neist ei kvalifitseeru pangas laenukõlbulikeks. Seetõttu on alternatiiviks elamispinna üürimine. Samuti puudub enamusel nooremast põlvkonnast omamiskirg, pigem tahavad nad olla pikaajalisest seotusest vabad.

Arvame, et üüripinnal elamine muutub üha tavapärasemaks ja üüriturg omab ka edaspidi suuremat osakaalu kui varasematel aastatel.

Ühinenud Kinnisvarakonsultantide ja Adaur Grupp OÜ kinnisvaraturu ülevaade on allalaaditav siit.

Kas soovid värsket kinnisvarainfot meilile?

Sisesta e-posti aadress ja ole kursis kinnisvaraturu liikumistega!

Kinnisvarakoolis järgmisena:

23.04.2024 Detailplaneeringute koostamine ja menetlemine